Omschrijvingen
tekst vgc 2006
Routes en Routines
In 2006 en 2007 zal Constant een reeks projecten op lokatie in de stad Brussel ontwikkelen, waarin 'netwerk cultuur' vanuit een artistiek en sociaal perspectief benaderd wordt. De serie omvat openbare presentaties in de vorm van performatieve wandelingen, acties, en verhalende bezoeken aan onvermoede plekken in de stad. Alle evenementen zijn openbaar toegankelijk en zullen in de vrom van weblogs en video-archieven online gepubliceerd worden.
Het project wordt geleid door de Nederlandse kunstenaar Peter Westenberg, die eerder voor Constant de projecten Urbane Brusselse Anomalieen, en de Drapeau uni-communautaire Vlag (i.s.m. Plein Open Air) ontwikkelde. Hij woont sinds 2005 in Brussel en is sindsdien lid van Constant. Westenberg is geinteresseerd in stedelijke cultuur als bron voor artistieke projecten, in veranderende visies die kunst in een openbare sociale context tot stand kan brengen en in collectief artistiek auteurschap.
De serie positioneert zich uitdrukkelijk als kunstproject en verspreidt zich in verschillende hoedanigheden door de stad. Routes en Routines kiest voor lokale plekken en contexten die buiten het gangbare circuit voor hedendaagse kunst liggen omdat het onderzoek naar de omgeving waarin zich die evenementen afspelen een groot deel van de betekenis van de serie uitmaakt. Bezoekers zijn in veel gevallen zelf betrokken bij- en verantwoordelijk voor het uitvoeren van het project, en zijn eerder deelnemer dan toeschouwer. De evenementen leveren een eenmalige ervaring op.
Peter Westenberg werkte eerder aan langlopende lokale projecten waarin de smanevoeging van digitale visuele media, participatie van verschillende bevolkingsgroepen en artistieke nieuwsgierigheid en experiment leidden tot bijzondere presentaties. Enkele recente voorbeelden:
Het Uit+Thuis Videomagazijn (Vlaardingen, NL, 2002 – 2004) (http://www.videomagazijn.org/uit+thuis/info/info.html) Een openbare werkplaats voor video, waar gedurende twee jaar gewerkt werd door gastkunstenaars en buurtbewoners aan een portret van de buurt Westwijk in Vlaardingen. Dit resulteerde in een videotheek met site-specific videoproducties die vanuit zeer verschillende invalshoeken de wijk in beeld bracht.
WorldWideWestwijk, 2004 (www.worldwidewestwijk.nl) Een serie van 12 live-programma's die via het internet uitgezonden werden. WorldWideWestwijk combineert avantgarde-theater met buurtpraat, kunstperformances met straatvoetbal, presenteert een 'uitburgeringscursus', een dansavond op politieke uitspraken van premier Balkenende en nog veel meer. Een publicatie over het project wordt met deze aanvraag meegestuurd.
Wandelen met Krispijn (Dordrecht, NL, 2005) Een serie wandelingen door de Dordrechtse wijk Krispijn, waarin verschillende onderhuidse betekenissen van het woord 'Krispijn' binnengebracht worden in de dagelijkse realiteit van een volkse stadsbuurt. Titels: Dood gaan we allemaal (maak kennis met de alledaagse rituelen van bezoekers van een begraafplaats), Het toneel van vele kluchten (achtiende eeuwse 'Krispijn'klucht wordt opgevoerd in de wijk) en Een heilige schoenlapper met een kroeskop (verkenning van afgebroken / afgesloten sociale ruimtes in de buurt)
Voorlopige flyertext
Het idee is voor Mei 2006 een flyer te maken die een beeld geeft van - en basisinformatie geeft over de serie en eventueel ook bruikbaar is tijdens de wandelingen als wandelkaart / schetsruimte. Als aankondiging te verspreiden, en als uitnodiging uit te delen.
erop moeten komen:
- omschrijving motivatie, doel, aanpak
- verzamelpunten, data en tijden
- suggestieve titels die vooral de te verwachten 'werkmethode' naar voren brengt
- goed beeld: techno meets wandeling kruist kaart en wagen
Routes en routines
Routes + Routines een serie verplaatsingen door Brussel. De 'verplaatsingen' onderzoeken normen en beeldvorming in verschillende wijken en stellen ongebruikelijke kruisbestuivingen voor tussen mensen, lokaties, gebruiken en gewoontes. Het doel is routines te veranderen en routes om te leggen. Dit maakt een andere blik op ritme, leven en bewegen in de stad mogelijk.
Verplaatsingen:
We wandelen door verschillende wijken, op locaties worden 'kleinschalige 'testsites' ingericht die plaatsgebonden omleidingen en ontwenningen testen. We importeren oneigenlijke elementen, projecteren stereotypes, vergroten details uit, doorboren culturele lagen, kijken via andermans ogen, we beelden ons in, we vergelijken andere tijden of pakken de metro.
Methodes:
kopie stream plak zoom projecteer verplaats knip jump script execute voer-uit connect reload import contacteer crop bewaar output roep-op dupliceer publish link steek-over groep verwijder verbreek open lock stroom
passez (pas) par la
20 mei 2006 -- Zaadstraat / Dilbeek straat
overdag
Paden banen door braakliggend terrein / sluipwegen door niemandsland / tuintjes - eigen gebied tussen Ninoofse steenweg en zaadstraat Planning versus eigen weg zoeken aangepaste cartografie / verdwenen straat (falkplan vs de rouck)
de straat die gebruikt wordt staat niet op de kaart (de rouck) in kaart brengen / kaart van officieuze bewegingen rondom nieuwbouw testen routines die ontstaan (groeten tijdens laten passeren / bouwen parkeer-uitwijkmogelijkheid op midden pad) hoe?: ter plekke een kaart maken
vs. de straat die niet bestaat staat wel op de kaart (falkplan) verhaal halen bij de rouck / ontwikkelaar / pad volgen door privetuinen
volgende dag mogelijk: werken op Linux computers bij Oxfam Beekkant. mogelijkheden -workshop cartografie (Yves Degoyan)/ ontvangst stream (hacklab) -getriggered op tuinpad (linux versie van videoscript?). -mensen van umatic - pandev demonstratie -wilfried houjebek computing dotwalk
zoom level: project / swap
5 juli -- Viaduct Troonstraat / rue gray
avond
Exposing privacy in, onder, door, boven -publiek zicht op private vensters gefragmenteerde verhalen waartussen gekeken / geluisterd kan worden metafoor: huis als verticale psychologische afspiegeling mens (van zolderraam tot kelderruimte)
- schermen monitors privacy - inkijk in huizen - binnenhuisperformance film (tv?) beamen op straat bv: onder viaduct / binnenuit op ramen lege panden Greystraat - zoek netwerkpartner
toneelstuk voor verrekijkers vanaf de brug surveillance / webcam bespieden / digitale buurtspion - installeren meerdere audiozenders waarlangs gewandeld wordt met mini-radio-ontvangers
copy remote script / local paste execute
25 september -- Haechtsesteenweg Schaerbeek
overdag / avond
opvoering op kruispunt met cue's /cue cards een uitwisseling tussen scripts van bezoekers van twee verschillende plekken in Brussel bv: dienstencentrum Haechtsesteenweg en iets in openbaar park, of kerk?
uitwerking: afhaalrollen, een grotere verzameling scripts die aangelegd zijn en kunne worden toegepast in nieuwe ruimte.
- markeringen triggers bureacratie - formulieren - vraag en antwoord - script/ voorschrift / uitvoering Match moving as the art of extracting motion information from actual footage, where additional cameras, motion capture sensors, and motion control photography are not necessarily used.
- zoek twee plekken die matchen - zoek acteurs die actie kunnen triggeren
Brxxl Brvo
In de serie Routes en Routines: Nieuwe ogen in het kelderhol Nouveaux yeux dans le trous-sol
Een artistieke exploratie van kelderruimtes rondom de Dansaert, gevuld met obscure gewoontes, heldere gedachtes en dubieuze inhouden.
Duur: twee en een half uur Verzamelen: Archeologisch museum naast de Beurs
Wandel mee door de onderbuik van een buurt die bekend staat om zijn trendy livestyle, fancy kunstenaars en flashy festivals. We maken kennis met ondergrondse gedachtes, tegenstromingen en bewegingen op het terrein waar ze zich thuisvoelen: in de holen en gaten, de kelders en kieren van de stad. We betreden een realiteit die de wetten van de natuur niet aanvaardt, en die de dingen niet accepteert zoals ze zijn.
In navolging van de protagonist uit Dostovjestki's 'Memoires uit het souterrain' en de bezoeker van Plato's Grot, geloven we dat het duister ons leert kijken met Nieuwe Ogen. Daar waar de gevangene van het gezond verstand slechts de realiteit ziet, zien wij schimmen, spoken, schaduwen en zwart. In het ondoordringbare duister dat voor bovengrondse wandelaars niet bestaat ontdekken wij de waarachtige werkelijkheid van het onbewijsbare, suggestieve en mogelijke.
In the series Routes and Routines
Nieuwe ogen in het kelderhol
Nouveaux yeux dans le trous-sol
New eyes in the
onderbewustzijn
De titel van deze novelle is op verschillende manieren vertaald:
Aantekeningen uit het kelderhol, De man uit het souterrain, Aantekeningen uit het ondergrondse. ‘
In Dostojevski herkent Sjestov iemand die de evidenties van de positieve wetenschappen terzijde schuift, en ‘het gezond verstand’ verwerpt ten gunste van een irrationele rest, die zich buiten de grenzen van de mogelijke ervaring bevindt. Dostojevski levert Sjestov een interpretatie van de geschiedenis van de westerse wijsbegeerte. Hij verwoordt als literator denkbeelden die Sjestov als filosoof wil opnemen. Met Dostojevski in het souterrain gebeurde hetzelfde als met Plato in de grot, meent Sjestov, zonder schroom om verhaalfiguur en auteur als één stem te nemen. Zij kregen ‘nieuwe oogen’ en ‘daar, waar “iedereen” slechts de realiteit zag, zagen zij alleen schimmen en spookbeelden, en in datgene, wat “voor iedereen” niet bestond, [zagen ze] de waarachtige, eenige werkelijkheid
We hoeven ons niet te onderwerpen aan de wetten der natuur- we kunnen er soms de spot mee drijven en de-dingen-zoals-zij-zijn bewust niet aanvaarden. Dat is de boodschap van de man uit de kelderruimte.
Kelderhol’ vind ik eigenlijk de meest treffende vertaling voor de benauwde situatie waarin de protagonist van het verhaal zich heeft gemanoeuvreerd: terzijde van elke maatschappelijke moraal heeft hij ervoor gekozen een verstoteling te worden, in een kelder te gaan wonen. Hij heeft daarmee zijn eigenwaarde verloren.
Kritiek op het zuivere denken, op de kracht van het logisch redeneren, geeft Dostojevski bij monde van zijn protagonist die geen expliciete naam draagt en zich heeft teruggetrokken in een souterrainwoning.