Inleiding

From Drafts
Revision as of 18:05, 27 March 2006 by Peterw (talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Dit verslag biedt een overzicht van de activiteiten die Constant vzw; vereniging voor Kunst en Media in 2005 ontwikkelde. Constant positioneert haar projecten en inhoudelijke interesse in de gebieden tussen de genres, discipline's, media en maatschappelijke sectoren. Het uitbaten van tussenruimtes, het verbinden van potentiele partners, maatschappelijke groepen, artistieke en sociale levenshoudingen en het doorkruisen van culturele, sociale en educatieve sectoren zien we als een belangrijk aspect binnen onze artistieke praktijken. Het werken binnen verschillende contexten, en met inzet van een verscheidenheid aan artistieke en academische disciplines is een belangrijk aspect van de werking van Constant. De projecten die hier verzameld zijn tonen de sporen die Constant lokaal en internationaal uitzet; ze tonen de wijdse verspreiding van het netwerk waarbinnen we werken en de doorkruising van culturele, sociale en educatieve sectoren.

Constants werking vertrekt vanuit een aantal principes die wij als cruciaal zien voor een zelfreflectieve en kritische omgang met technologische middelen. We beschouwen ons primaire werkgebied, het internet, als een ruimte die gemeenschappelijk is. Een ruimte waar iedereen gebruik van zou moeten kunnen maken en waar iedereen toegang toe zou moet hebben. We vinden het dan ook belangrijk Open Source platformen en software actief te ondersteunen en bij te dragen aan een cultuur van vrije verspreiding op het web.

Constant staat kritisch tegenover het gebruik van 'Nieuwe' in Nieuwe Media. Vernieuwingen van technologische media gaan niet vanzelfsprekend hand in hand met verbeteringen op het gebied van productie, participatie, toegankelijkheid, gelijke behandeling en zijn zeker geen garantie voor de verrijking van het inhoudelijke artistieke discours. Wij vinden dat kunstenaars en programmeurs de mogelijkheden moeten hebben om de (technologische) gereedschappen waar ze dagelijks mee werken aan te passen, uit te breiden en te veranderen. Constant ziet verwantschap in Feministische theorie, de Vrije Software beweging en organisaties die streven naar een vrije toegang en verspreiding van kennis en alternatieven ontwikkelen voor de auteursrechtenwetgeving.

Veel van de projecten in 2005 vonden plaats in het kader van symposia, festivals, publicaties en evenementen die door anderen georganiseerd werden. Besmetting, injecteren van Constant energie en contact met door collega's verspreide virussen bevordert uitwisseling, kritiek en ontwikkeling van projecten en ideeën die zich in het embryonale stadium bevinden. We hebben minder zelf georganiseerd en meer uitnodigingen voor workshops, presentaties, lezingen en interventies geaccepteerd waardoor we onze praktijk, ervaring en kennis konden verplaatsen en verrijken op andere plaatsen.

In 2005 zag de Vlaamse editie van de programmaserie Stitch and Split het daglicht. De serie werd in samenwerking met MuHKA_media georganiseerd en loopt door in 2006. Er waren samenwerkingen met Vlaamse en Brusselse organisaties zoals F.C. Poppesnor, het Theaterfestival, Ugent, Interface 3, Ladda vzw, het Culture Museum, Nadine, Argosfestival, IAK/IBK, Brussel Wereldwijde Stad van de Vrede en Sophia. Van de hier genoemde presentaties vond zestig procent plaats in Vlaanderen en Brussel. Internationaal werden samenwerkingen uigebouwd met Arteleku San Sebastian en Fundacio Tapies Barcelona.


Het werken binnen verschillende contexten, en met inzet van een verscheidenheid aan artistieke en academische disciplines blijft een belangrijk aspect van de werking van Constant. Dit weerspiegelt zich ook in de samenstelling van de Constant equipe; ervaring op het gebied van geluidskunst, performance, software programmeren, curatie, videobewerking, grafisch ontwerpen, webdesign en educatie komen samen in Constant.

De websites die Constant onderhoudt bieden een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezig houdt met media, kunst, auteursrechten, en de relatie tussen feminisme en technologie. Dit resulteert in een steeds stijgend bezoekersaantal. In Februari 2005 vonden ongeveer 1000 unieke bezoekers dagelijks hun weg naar de Constant website, een klein jaar later is dit gestegen tot 1600 per dag. Met meer dan 420.000 bezoekers in 2005 vormen Constants websites, de online-archieven en de weblogs waaraan Constant ruimte biedt op haar servers dan ook het belangrijkste publieke gezicht van de organisatie.