Stitch and Split

From Drafts
Revision as of 12:00, 13 March 2006 by Peterw (talk | contribs) (Soort evenement:)

Jump to: navigation, search

Volledige titel

Stitch and Split, Lichaam en Locatie in Sciencefiction

Soort evenement:

Serie filmvertoningen, gesprekken en lezingen

Datum / tijd / duur evenement

24/06/05

Locatie

MuHKA_media, Antwerpen

foto's

Which foto's to use from image directory EXAMPLE: Map: Desacguerdos, foto: queer 1 + lala + night1 (replace)

Keyword lijst

Sciencefiction, film, tussenruimtes, interdisciplinair

URL

only links directly to the projects. if possible rlegible for human beings. preferably not to long (replace)

Type productie

Type of production: coproduction, eigen productie, invitation in festival, deelname workshop etc. (replace)

Partner organisaties

only in case of coproduction (replace)

Totaal aantal bezoekers evenement:

estimate (niet voor het jaarboek)

Soort bezoekers / deelnemers / gasten evenement

example: science fiction fans and architects (replace)

Korte beschrijving (max 200 woorden)

Stitch and Split is de titel van een programma waarin Constant projecties van populaire SF cinema naast experimentele of wetenschappelijke film laat zien en waarin ontmoetingen plaatsvinden tussen deelnemers uit verschillende horizonten en praktijken.

Sciencefiction kan worden beschouwd als constructie, een amalgaam tussen verbeelding en werkelijkheid, een koppeling van utopie en dystopie, van vlees en machine. Sciencefiction is een stijlfiguur en een wetenschappelijk proces, waarbij ‘indringing’, ‘wanverhouding’ of ‘het onbetamelijke’ systematisch duiden op weerstand.

Voor deze eerste Vlaamse editie van Stitch and Split, gaven we een overzicht van onderwerpen en activiteiten die plaatsvonden tijdens de voorgaande edities in Barcelona en Sevilla. Het programma van deze avond bestond uit een lezing van David Sànchez Rubio, Professor Rechtsfilosofie, Faculteit Recht, Universiteit van Sevilla met de titel Sciencefiction en recht: identiteiten en sociale relatiesSànchez Rubio vertrekt vanuit een complexe en open notie van mensenrechten, een gedachtengoed dat niet normatief eendimensioneel is. Met beide concepten, mensenrechten en sciencefiction analyseert hij hoe sociale relaties ingewoven zitten zijn in Science Fiction literatuur.

De lezing werd gevolgd door de vertoning van twee films: S.O.S. Extraterrestria, van Mara Mattuschka waarin een buitenaardse reuzin die op zoek is naar zichzelf paniek zaait terwijl ze rondzwerft in Parijs en Metoroporisu (Metropolis) van Rintaro. Een animatiefilm waarin een androide die leeft in een ondergrondse wereld op is naar haar identiteit in oude transistors.